14 Aralık 2007 Cuma

Antika İdeolojiler Sosyalizm - Komünizm

Sosyalizm ve Komünizm günümüz dünyasında geçerliliğini kaybetmiştir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de bu ideolojilerin ortaya çıkmasını sağlayan işçi sınıfı v.b. etkenlerin günümüz dünyasında olmaması ya da iş dünyasında işçi, yönetici, patron dengelerinin değişmesidir. Dolayısıyla fikir ve düşünce adamları tarafından bu ideolojilerin düşünürlüğü kalmamıştır. Hatta çok sayıda işçi çalıştıran fabrikalarda işçiler yerlerini robotlara bırakmışlar ve günümüz robotlarınında hallerinden şikayetçi olduğu da pek duyulmamıştır.

Dünyada hala fırsat eşitliği olmasa da dünyanın hemen her yerinde insanlara zengin olma ya da kendi işini kurma fırsatları sunulmaktadır. Belki dünyada kapitalist olmakla en fazla suçlanan ABD dahi insanlara sunduğu potansiyel iş fırsatları ve piyasa da çalışmak isteyenlere sunulan iş yoğunluğu ile sosyalizm için temel bahaneleri ortadan kaldırmaktadır.


Bügün borsa, çalışanlara verilen kar esasına göre verilen primler ve haklar v.b. sermayenin paylaşımını göstermektedir. Ayrıca iş yönetimi mantığının değişmesi ve çalışanlara verilen değerler artığından, dünya sosyalizmin çıktığı zenginlerin ve kilisenin ezdiği 20. yüzyıl öncesi Avrupa değildir.

Özellikle Türkiye’de küçük bir azınlık olmakla birlikte geleneksel şekilde bazı gençlerin ailelerinden ya da çevrelerinden miras kalan bu ideolojilerin peşinden koşmaları, üniversitelerde gürültü yapmaları üzüntü vericidir.