2 Kasım 2007 Cuma

Şarap ve Basın Yalanları

Bazı gazete, dergi, TV ya da internet gazeteleri periyodik olarak özellikle şarap ın insan sağlığı üzerine sözde pozitif yararlarını haber yapıyorlar. Şarap ın aslının üzüm olduğunu düşündüğümüzde şarapta tek farklı olan madde alkol. Alkolün toksit madde yani zehir olduğunu düşündüğümüzde yararlı maddeler sadece üzümden geliyor. Yani eğer üzümün insan sağlığına çeşitli yönlerden yararı varsa üzüm suyu içerek ya da üzüm yiyerekte bu yararlar elde edilebilir.

Şimdi 3/11/2006’da NTV’de yayınlanan bir habere bakalım: Ömür uzatan ‘Kırmızı’: Sağlığınıza!
Araştırmacılar, kırmızı şarapta bulunan bir maddenin farelerde ömrü uzattığını keşfetti. İnsanlar üzerinde yapılacak denemelerle, gelecekte sağlıklı ve uzun yaşam haplarının yapılması umuluyor.

CAMBRIDGE / LONDRA - Bilim insanları, şarabın içinde bulunan ‘resveratrol’ adlı molekülü ölümsüzlüğün sırrı olarak niteliyor. Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/389733.asp
Haber'in aslına (ingilizce) bakacak olursak:
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=6423961

KAYNAK Haberde günde 300 bardak şarap içilmesi durumunda bu maddenin farelerde yaptığı etkiyi yapacağı ifade ediliyor.

Aşağıdaki bilimsel makaleye bakacak olursak aslında üzüm gibi kırmızı meyvelerde bulunan Resveratrol (3,4',5-trihydroxystilbene) maddesi bu işi yapıyor. Neden sadece şarap zikredilir anlamış değilim…. http://ajplung.physiology.org/cgi/content/full/287/4/L774